kuva

Fallen Knight

(http://chao.nennan.net/qlyzan.php)

                 
© Reprobate

rotu, skpHannoverinhevonen, ori syntynyt01.04.2012, (9-vuotias) oma ikääntyminen
väri, säkäprt, 166 cm ikääntyminentäyttänyt kolme vuotta 04.10.2012
painotusKoulupainotus tasoGrand Prix, 80cm
kasvattajaAnton Jürgen, Saksa (evm) omistajaTinz. (VRL-01824)(@)
rekisterinumeroVH12-011-0457 saavutuksetKRJ II, HANN II, 52 KRJ sijoitusta

Luonnekuvaus

Fallen Knight eli tutummin Fali on komea ori jolta ei kunnianhimoa ja leikkisyyttä puutu. Fali tulee lähes kaikkien kanssa toimeentuleva herttainen ori, joka valloittaa jokaisen sydämen tallissa.

Hoidettaessa Fali on helppo ja lempeä. Se tulee toimeen kaikenlaisten aikuisten ja lasten kanssa ja sitä on käytetty jonkin asteisena terapiahoitohevosena jo varsasta asti. Leikkisä ori on omistajansa pahin painajainen, mutta samalla myös ehdottomasti paras kaveri joka saa surullisen mielen aina ilostumaan. Fali leikkii tauotta, edes jollain tavalla. Se kuopii leikkisästi ilmaa etujaloilla, heittelee suitsia, riimua tai mitä vaan mikä sattuu hampaisiin osumaan. Kumisukaa käyttäessä Fali alkaa automaattisesti hoitamaan, se mupeltaa huulilla minkä kerkeää niin kauan kunnes harjaaminen loppuu. Paksua talvikarvaa ei orille kasva, joten karvanlähtöaika ei ole kovinkaan paha, kumisuka on lähinnä sitä tummanharmaata kerrosta johon se on hyvinkin usein pukeutunut. Loimen Fali osaa riisua ihan itse se ei vaadi siihen edes aikaa - jos loimi ei miellytä tai on liian kuuma se on otettu minuuteissa pois, joten kurakeleillä ei edes kannata vaivautua. Talvipakkasilla sille kelpaa kyllä paksu lämmin toppaloimi.

Muihin hoitotoimenpiteisiin on otettu vakitekijät jotka tuntevat orin leikkisän luonteen. Kengittäessä se seisoo joskus nätisti paikallaan, mutta yleensä se tökkii kengittäjää, heiluttaa päätä tai mitä vain mikä viihdyttää sitä. Fali ei ikinä tekisi tahallisesti mitään pahaa, mutta yleensä leikkivälle sattuu. Muutamaa murtunutta varvasta, yhtä kylkiluuta ja aivotärähdystä lukuun ottamatta kengitykset on sujunut hyvin. Onneksi orilla on sen verran hyvät kaviot, että kengät pysyvät yllättävän pitkään ja kengitysaikaväli voi pitää aika pitkänä. Raspaus ei tuottaisi muuten ongelmia, jos sen raspauslaitteen saisi suuhun asti. Leikiksi sekin yleensä menee, mutta onneksi raspaaja itkemisen sijasta nauraa Falin epämääräiselle hillumiselle. Purukalusto on hyvä, eikä mitään poikkeavaa ole toistaiseksi löydetty. Lääkäri ja hieroja on Falin ehdottomat lempparit. Toimenpiteet tuntuvat mukavilta ja ori rakastaa hoitoja, oli ne sitten rokotuksia tai venytyksiä.

Ulkona taluttaessa suosituin yhdistelmä on suitset ja liina. Ori on kuitenkin aina ori ja siihen ei pitäisi liiaksi luottaa. On päiviä kun Fali ei tee mitään ja päiviä kun orin luonto tulee esille ja hillumista ei saa loppumaan millään. Tämän käytöksen takia oria saa taluttaa vain kokeneet hevosten käsittelijät.

Ratsastaessa Fali on täydellisyyden tavoittelija. Tämä ori tekee kaiken minkä ratsastaja siltä pyytää ja täysillä. Koska orilla on loistavat liikkeet ja se menee mitä vain, on sillä myös oltava taitava ratsastaja. Välillä Fali kuumuu liikaa ja sitä on vaikea pitää maan päällä. Alkuverkka on tehtävä huolellisesti ja rauhallisesti. Liian lyhyen ja nopeatempoisen alkuverkan jälkeen on jäljellä ainoastaan jäykkä ja tottelematon ori. Tarpeeksi huolellisen verkan jälkeen voi jo suoraan siirtyä vaihtoihin, joita ori rakastaa ja joilla se herää kaikista parhaiten. Fali on kaikin puolin kuuliainen ja herkkä, liian kovan prässäämisen tulos on ainoastaan todella lyhyt kaula ja hevonen. Jos tämä hevonen rikkoo missä tahansa askellajissa se on ratsastajan vika, joko liiallinen prässääminen suuntaan tai toiseen johtaa usein rikkomiseen, johtuen siitä, että ori ymmärtää ratsastajan haluavan sitä. Jos hipaiset Falia raipalla, maiskutat sille tai painat sitä liian kovaa pohkeilla se ottaa sen toruna ja ylisuorittaa liikkeen seuraavan kerran. Siinä on hyvät ja huonot puolensa. Tahdikkuus on Falin yksi parhaista asioista ja sillä se todennäköisesti tulee voittamaan monet kisat.

Esteillä ei tämä ori ole luotu loistamaan. Se tekee parhaansa, mutta hyppää puhtaasti noin 80cm-90cm ratana. Pudottaessaan se yrittää hypätä korkeammalla ja yleensä huonolla menestyksellä. Jos tällä orilla haluaa esteitä hypätä on ratsastajan oltava todella taitava ja ajateltava sen puolesta. Puomeja ja kavaletteja ori "hyppää" mielellään ihan vain jumppaamisen vuoksi. Monipuolisuuden vuoksi tällä "estetykillä" mennään kuitenkin viikoittain yhdelle tai kahdelle puomi-/kavalettitunnille, se avaa hyvin selästä jumeja ja pitää orin pään kylmänä.

Juoksuttaessa Fali on todella reipas. Jos tälle orille pitää maiskuttaa se on kipeä. Jos sille pitää hakea raippa se on kuolemassa. Vauhtia hiljentääkseen kannattaa tehdä paljon siirtymisiä ja suunnanvaihtoja. Falilta on helppo pyytää asioita juoksuttaessa, se tykkää työskennellä liinassa ja tekee helposti kaiken pyydettävän. Juoksutus tekee Falille kaikin puolin hyvää, seuraavan päivänä se on oikeaoppisen juoksutuksen jälkeen vetreä ja reipas.

Maastossa ori on mukava, mutta vähän säpsäkkä. Pelloilla juostessa kesät ja talvet Fali on rento, mukava ja menee niin kovaa kun jaloistaan pääsee. Teillä ja metsässä kävellessä kannattaa pitää silmät auki ja olla varuillaan. Fali säpsähtelee usein lintuja ja tuulessa havisevia puskia, se ei silti ikinä ole paennut paikalta. Ori toimii hyvin ryhmässä joko vetäjänä tai hännänpitäjänä.

Sukutiedot

i Salt And Pepper
pv, rt, 168cm
ii Behind The Scenes
pv, prt, 166cm
iii Amadeus
pv, m, 168cm
iie Foxy Lady
pv, prt, 164cm
ie Dusty Wind
pv, m, 164cm
iei Snowman
pv, rn, 166cm
iee Liebling
pv, rt, 168cm
e Cosmic Judgement
pv, trt, 160cm
ei Epic Eclipse
pv, rt, 165cm
eii Fistfull Of Steel
pv, prt, 166cm
eie Heavenly Dream
pv, rn, 165cm
ee Golden Comet
pv, rn, 166cm
eei White Darkess
pv, m, 170cm
eee Hip Mama
pv, prt, 166cm

Isä Salt And Pepper on nyt jo siirtynyt viettämään eläkepäiviään. Aikoinaan Sali kilpaili grand prix tasolla 16-vuotiaaksi asti, mutta sai valitettavasti hiusmurtuman vasempaan takaseen joka saatiin kuitenkin hoidettua kuntoon, mutta se jäisi aina vaivaamaan sitä. Luokkien voittotilastot ovat tällä orilla aivan omaa luokkaansa. Stressinsietokyky on uskomaton. Liikkeet ja rakenne ovat ihanteelliset kouluhevoselle ja Sali onkin periyttänyt sitä jo 102 jälkeläiselle, ollen yksi suosituimmista siitosoreista. Nyt jo 23-vuotias Sali viettää onnellisia eläkepäiviään saksassa pientilalla.

Emä Cosmic Judgement on päässyt pian Falin syntymän jälkeen vihreämmille laitumille. Tamma periytti hyvää rakennetta ja liikettä. Cosmo kilpaili nuorena pyhää yrjöä, mutta stressistä tulleen vatsahaavan takia ura oli lopetettava lyhyeen. Tamma oli vasta 7-vuotias siirtyessään siitokseen. Cosmo sai 4 hienoa jälkeläistä jota eivät onneksi perineet Cosmon stressaavaa luonnetta. Kouluhevoseksi ihanteellisen lyhyt ja lennokas tamma jouduttiin lopettamaan 12-vuotiaana.

Ii. Behind The Scenes oli upea ja loistavan luonteen omaava ori. Se liikkui tahdikkaasti ja se haluttiin palavasti jalostukseen. Hevonen huutokaupattiin tuntemattomasta syystä ja Benen uusi omistaja teki siitä 14-vuotiaana siitoshevosen. Bene sai 15 jälkeläistä ja se lopetettiin 28-vuotiaana.

Ie. Dusty Wind oli rakenteeltaan laadukas kouluhevonen. Väärissä käsissä tammasta ei kuitenkaan päässyt mitään sen kummempaa tulemaan. Windi on kantakirjattu I palkinnolle ja sen jälkeen sillä teetettiin yksi varsa. Windi nukkui pois 23-vuotiaana.

Ei. Epic Eclipse oli onnistunut sekoitus kunnianhimoa ja loistavaa suunnittelua. Eepi ruunattiin 12-vuotiaana hermostuneisuuden takia, mutta siihen asti se ehti jättää 122 jälkeläistä. Eepi oli kouluratojen kuningas joka jäi monen mieleen ja jonka jälekläisiä metsästetään saamalla tämä ori sukutaulun. Ori nukkui pois tuntemattomasta syystä 20-vuotiaana.

Ee. Golden Comet oli kiukkuinen koulutamma joka periytti huonoa käytöstä. Tamma omasi kuitenkin niin hyvän rakenteen ja liikkeet, että sillä teetettiin jopa 6 jälkeläistä. Koulukiekuroita Komeetta teki vaihtelevalla menestyksellä. Sijoituksia tuli jos tamma pysyi kouluaitojen sisäpuolella. Komeetta lopetettiin vanhuuden takia 26-vuotiaana.

Iii. Amadeus oli kaikin puolin hyvä perushevonen. Sillä oli hyppykapasiteettia sekä liikettä kouluradoille. Amista ei ikinä pitänyt tulla minkäänlaista siitosoria, mutta isäntänsä kuoltua se kuitenkin myytiin perheeseen jotka päättivät teettää sillä yhden varsan ennen kuin Amista aika jättää. Ami nukkui pois 22-vuotiaana.

Iie Foxy Lady oli sen ajan yksi lupaavimmista tammoista. Siitä odotettiin estehevosta, mutta liikettä löytyi paljon ja hyppykapasiteetti oli surkea joten se siirrettiin ajoissa kouluradoille. Foxi hurmasi kaikki hyvällä luonteella ja se jätti jälkeensä 2 jälkeläistä. Tamma menehtyi rajussa kolarissa 10-vuotiaana.

Iei Snowman oli helppo yleishevonen. Snow kilpaili esteillä 100cm ratoja ja koulu vaativassa B:ssä. Se menestyi vaihtelevasti, mutta se oli rakenteellisesti niin hyvä, että sillä teetettiin jopa 50 jälkeläistä. Snow periytti hyvää runkoa ja luonnetta. Se lopetettiin 22-vuotiaana vanhuuden takia.

Iee Liebling oli vähän parempi yleispainoitteinen hevonen. Libi hyppäsi 120cm ratoja voitokkaasti ja kilpaili vaativan B:n tasolla. Libi oli liikkeistään kuuluisa, mutta sillä teetettiin valitettavasti vain yksi jälkeläinen jolle tamma periytti hyvän rakenteen ja helpon luonteen. Libi jouduttiin lopettamaan 15-vuotiaana ähkyn takia.Jälkeläiset

t Simply Movement
s. 15.02.2013
e. Shapeshifter
o. Tinz. (VRL-01824)
t/o Nimi
s. 00.00.0000
e. Nimi
o. Nimi
t/o Nimi
s. 00.00.0000
e. Nimi
o. Nimi
t/o Nimi
s. 00.00.0000
e. Nimi
o. Nimi

Kilpailutulokset

20.12.12 KRJ Kutsu GP - 2/50
22.12.12 KRJ kutsu GP - 2/50
23.12.12 KRJ kutsu GP - 5/50
24.12.12 KRJ kutsu GP - 1/50
25.12.12 KRJ Kutsu GP - 5/50
26.12.12 KRJ Kutsu Int I - 6/50
29.12.12 KRJ Kutsu GP - 6/30
02.01.13 KRJ Kutsu GP - 1/49
03.01.13 KRJ Kutsu GP - 4/49
04.01.13 KRJ Kutsu GP - 7/49
04.01.13 KRJ Kutsu GP - 3/21
21.01.13 KRJ Kutsu GP - 5/30
21.01.13 KRJ Kutsu GP - 3/30
28.01.13 KRJ Kutsu GP - 1/30
28.01.13 KRJ Kutsu GP - 2/30
05.01.13 KRJ Kutsu GP - 4/61
10.01.13 KRJ Kutsu GP - 2/61
29.01.13 KRJ Kutsu Int II - 3/40
30.01.13 KRJ Kutsu GP - 3/40
19.01.13 KRJ Kutsu GP - 5/31
12.03.13 KRJ Kutsu GP - 3/40
13.03.13 KRJ Kutsu GP - 2/40
14.03.13 KRJ Kutsu GP - 2/40
19.03.13 KRJ Kutsu GP - 3/40
03.03.13 KRJ Kutsu GP - 7/50
25.02.13 KRJ Kutsu GP - 6/39
11.04.13 KRJ Kutsu GP - 4/30

21.01.13 KRJ Kutsu GP - 5/50
19.02.13 KRJ Kutsu GP - 4/40
20.02.13 KRJ Kutsu Int I - 6/40
21.02.13 KRJ Kutsu Int I - 4/40
03.02.13 KRJ Kutsu GP - 4/50
03.02.13 KRJ Kutsu GP - 5/50
07.02.13 KRJ KutsuInt II - 1/40
13.02.13 KRJ Kutsu GP - 1/30
15.02.13 KRJ Kutsu GP - 3/30
06.02.13 KRJ Kutsu GP - 5/28
14.02.13 KRJ Kutsu GP - 2/40
15.02.13 KRJ Kutsu GP - 4/40
16.02.13 KRJ Kutsu GP - 1/30
17.02.13 KRJ Kutsu GP - 1/30
15.03.13 KRJ Kutsu GP - 1/30
13.03.13 KRJ Kutsu GP - 3/30
11.03.13 KRJ Kutsu GP - 5/30
07.03.13 KRJ Kutsu GP - 4/30
06.03.13 KRJ Kutsu GP - 3/30
15.03.13 KRJ Kutsu Int II - 4/30
15.03.13 KRJ Kutsu GP - 2/30
04.03.13 KRJ Kutsu Int II - 2/30
01.03.13 KRJ Kutsu GP - 2/41
08.03.13 KRJ Kutsu GP - 3/30
06.03.13 KRJ Kutsu GP - 1/60

Päiväkirja ja valmennukset

Valmennukset

28.1.13 kouluvalmennus, Jazzumi
Aloitimme jälleen rauhallisella lämmittelyllä, mutta tänään Fali vaikutti muutenkin rennolta ja tyyneltä vaikkakin tarmoa selvästi löytyi, mikä saatiin hyvin kanavoitua harjoituksiin. Lämmittelyt aloitettiin parilla käyntikierroksella joilla hevonen kokoon hiljalleen ja sen jälkeen voltteja sekä pysäytyksiä peruutuksilla, näita muutama, minkä jälkeen temmonvaihteluja reippaasta muttei kiirehtivästä käynnistä hitaaseen muttei löysäilevään käyntiin. Tahtia sai hakea hieman, mutta Falin muoto ja ryhdikkyys pysyi koko ajan, reipas käynti oli tahdikasta ja reipasta, kun taas hidas oli tosi pientä mutta energistä. Harjoitukset tehtiin molempiin suuntiin ja niiden onnistuttua keskihalkaisijalle siksak sulkutaivutukset. Fali sai heti jutusta kiinni ja näyttikin hienot taivutukset, joten se harjoitus jätettiin nopeasti, ravisuorituksenkin onnistuttua, kiitoksien saattelemana.

Siirryttiin raviin jossa tempon vaihteluja ensin siten, että pitkällä uralla lisättyä ravia ja lyhyillä koottua oikein pientä ravia. Fali alkoi kuitenkin liian nopeasti ennakoimaan tätä itse, joten kehotin tekemään muutoksia sattumanvaraisesti. Ori toimi hyvin ja pienillä avuilla. Hetken kävelyn jälkeen neuvoin laukkaharjoituksen jossa nostettiin laukka lyhyellä sivulla, tehdään voltti heti noston jälkeen, jatketaan pitkääsivua ja toisella lyhyellä sivulla puolipiruetti ja laukka jatkuu pitkän sivun ja aloituslyhyellesivulle, jossa taas puolipiruetilla suunnan vaihto. Tätä muutaman kerran. Pyysin nostamaan laukan ensin tilin avaamiseksi, laukannostosta tuli siisti ja tahtia haettiin hetki, jonka jälkeen annoin luvan aloittaa harjoituksen käynnistä. Laukkanousi hyvin, voltista tuli pyöreä ja laukka säilyi tahdikkaana pitkänkin sivun. Puolipiruetti onnistui heti ilman virheaskelia ja harjoitus sujui loppuun asti hyvin. Fali jaksoi hyvin edestakaiset laukat ja piruetin puolikkaat olivat siistit. Annoin ratsukon hetken levähtää, kun selostin seuraavan tehtävän missä laukataan uralla, lyhyensivun keskeltä keskihalkaisijalle ja keskellä kenttää täyspiruetti. Homma oli selvä ja päästin ratsukon jatkamaan, ensin Fali yritti uralla vähän nopeuttaa askeltaan, mutta ratsastaja piti hyvin ryhdin menossa. Keskihalkaisijalle kääntyminen sai Falin varautumaan ja hyvä puolipidäte varmisti onnistuneen piruetin. Kehuin ratsukkoa ja pyysin tulemaan vielä pari kertaa ja kun nekin onnistuivat kehotin siirtymään raviin, hiljalleen ohjia löysäten ja lopulta käyntiin. Kiitin ratsukkoa lopuksi, meno näytti todella hyvältä ja yhteistyötä oli ilo seurata.

23.1.13 kouluvalmennus, Jazzumi
Ratsukko saapui kentälle ja Fali liikkui aluksi hieman jännittyneesti, kehoitin aloittamaan parilla kierroksella käyntiä jossa vähitellen kasataan hevonen. Fali kuunteli tarkkaan ratsastajan apuja ja alkoi hiljalleen hakea kuolaimelle, lopulta rentouttaen askeleensa. Kun hevonen liikkui hyvin pyysin tekemään voltin joka sivulle, vaihtaen välillä niin, että pitkän sivun voltin sijaan pysäytys ja peruutus. Muutaman kierroksen jälkeen vaihdettiin suunta johon sama juttu, ensin uraa pitkin ja sitten voltit sekä pysähdys-peruutukset. Fali näytti tyytyväiseltä ja liikkui rennosti, joten uskalsin pyytää kevyttäravia, ensin uralla jotta nähtäisiin miltä meno näyttää. Ori ponnahti raviin, mutta ratsastaja tasasi tahdin hyvin ja Falikin tyyntyi ravaamaan siistiä hyvätahtista ravia. Ravissa tehtiin vielä muutamat voltit, minkä jälkeen aina pitkillä sivuilla ensin käynnissä avo- ja sulkutaivutuksia ja näiden onnistuttua ravissa. Fali taipui hienosti ja oli hyvin kuulolla koko ajan, ratsukon yhteistyö oli lähes saumatonta. Vielä ennen laukkoja tehtiin pohkeenväistöä keskeltä pitkää sivua suoraan ja keskeltä kenttää pohkeenväistöllä uralle aina vuorotellen toiseen suuntaan. Pari ensimmäistä väistöaskelta oli pientä hakemista ja Fali kuulosteli kovin mitä siltä pyydettiin, mutta tajuttuaan väisti todella hienosti ristiin. Väistöt tehtiin ensin käynnissä ja sitten ravissa, eikä harjoitus tuntunut vaikealta. Hetken kävelyn jälkeen pyysin ratsukon koko kentän kattavalle kahdeksikolle, jossa nostettiin laukka pysäytyksestä. Laukka-avut tuntuivat olevan turhankin tutut ja Fali otti muutaman laukkaharppauksen innoissaan, kunnes ratsastajan pidättävät avut menivät läpi ja ori siisti askeliaan lopulta laukaten siivosti. Aina kahdeksikon puoliskoa vaihdettaessa tehtiin laukanvaihtoja, ensin parin askeleen välein ja kun homma oli selvä niin joka askeleella peräkkäin yhdeksän vaihtoa. Vaihdot sujuivat moitteettomasti ja Falin laukka pysyi tasaisena sekä hyväliikkeisenä.

Lopuksi annoin ratsukon päästellä höyryjä uraa pitkin, eikä Fali näyttänyt pistävän pahakseen.

21.1.13 kouluvalmennus, Snusmumriken
Ilta oli jo pimeään päin, kun Tinz saapui lähes ällöhienollapuoliverioriillaan valmennukseeni. Suuntasimme kohti valaistua ja lämmitettyä maneesia, jossa näin hevosen koko komeudessaan ja en voinut kuin ihastella! Tinz kertoi hieman itsestään ja hevosestaan. Minä puolestani kerroin mitä olin heille suunnitellut.

Oripoika pörhenteli minkä jaksoi ja hirnui kimeästi, mutta saikin vain pari vaimeaa vastausta. Ehkä tämän takia Fali rahoittuikin niin nopeasti. Hetken kuluttua huikkasin ratsastajaa keräämään ohjat. Fali hakeutui pehmeästi nättiin muotoon ja sen ilme muuttui nöyräksi. Alkuverkka aloitettiin ihan käynnistä pitäen. Vähän väistöjä, avoja, pysähdyksiä, taivuttelua ja muuta pientä, jotta Tinz saisi orin varmasti kuulolle ja tunnusteltua millainen päivä sillä tänään oli. Pari suoritti kaikki hyvin, ainoastaan hyvin lyhyesti kaulasta huomatin. Näin verkassa se saisi mielummin kulkea pidemmässä muodossa, eikä vielä työskentelumuodossa. Tinz korjasi asiaa pohkeella, jonka jälkeen käskin siirtää hevosen raviin. Orilla oli oikein kevyt, tahdikas ravi. Vallan mainio suorastaan! Verryttelyä jatkettiin reippaalla irtonaisella ravilla keskittyen huolelliseen taivutukseen ja asetukseen - paljon erilaisia kaarevia uria. Fali alkoi notkeutua silmissä ja jos äsken ihailin sen ravia, niin nyt viimeistään. Lyhyen itsenäisen laukkaverkan jälkeen oli tovin tauko pitkin ohjin, että molemmat saivat vetää henkeä.

Sitten alkoikin varsinainen harjoitteluosuus. Tinz keräsi ohjat ja haki hevosensa pohkeen ja ohjan väliin. Huikkasin siirtämään raviin. Tänään keskityttäisiin erityisesti piruetteihin ja hiottaisiin siksak-sulkutaivutusta. Työskentely aloitettiin sulkutaivutuksilla. Pohjalle pari teki sulkua suoralla uralla, jonka jälkeen siirryttiin siksakkiin. Nyt ori oli hieman liiankin avonaisessa muodossa, joten komensin kokoamaan enemmän. Fali kuunteli nätisti, erityisen herkkä se näytti olevan pohkeelle. Askeleet olivat irtonaisia ja ratsukko sai paljon kehuja minulta. Eniten keskittymistä vaati sulkutaivutuksessa suunnasta toiseen vaihtaminen. Tinz oli välillä liian hätäinen tässä kohtaa ja siksi sulun alut eivät joka kerta lähteneet yhtä näppärästi. Tinz hoiti kuitenkin homman kotiin ja oikein hyvän siksakin jälkeen vaihdettiin tehtävää suoraan piruettien pariin. Ne toden teolla jo vaativatkin huolellisuutta ja kärsivällisyyttä molemmilta osapuolilta. Piruetit onnistuivat oikein hyvin, eikä niissä ollut hevosen osalta ollenkaan moitittavaa - niin yritteliäs tapaus ja kaikki kehunsa ansaitsi! Ratsastajan apujen käyttöä tarkasteltiin kiikarilla, jotta hevonen saisi varmasti selvän ja tarkan viestin mitä sen kuului tehdä, ja jotta se pysyisi tyynenä pirueteissakin.

Lopuksi olivat vielä loppuravit ja -käynnit, joissa Fali sai venytellä koko pituudella kroppaansa. ''Olitte oikein näyttävä ja tarkka pari ja teitä oli ilo valmentaa. Pirueteissa näkyi, että Fali tarvitsee vielä lisää lihasta jaksaakseen kantaa niissäkin itsensä kunnolla. Onnea ja menestystä jatkoon!''

19.1.13 kouluvalmennus, Peace river
Valmennuksen aiheeksi otin tällä kertaa laukkapiruetit.

Verryttely aloitettiin käynnillä jonka jälkeen ratsukko sai verrytellä vapaasti kevyessä ravissa. Fali vaikutti hieman jäykältä, joten tunnin alkuun otimme aluksi hieman taivutteluita ympyröillä. Kun hevonen pehmeni ja tempo muuttui tasaisemmaksi aloitimme aluksi käynnissä tehtävän. Ratsukko meni neliötä jonka jokaisessa kulmassa käännöksen aikana tuli väistättää takaosaa ulospäin samalla, kun asetus on neliön sisälle päin ja hevonen kuitenkin liikkuu samalla eteenpäin. Kun tämä sujui hyvin samaa toistettiin ravissa. Tehtävän tarkoituksena oli saada hevonen kuuntelemaan pohjetta herkästi, ja siinä kävi myös helposti ilmi mikäli ratsastaja puristaa pohkeella. Kun tehtävä alkoi tuntua helpolta tehtiin vielä sama pari kertaa niin, että nyt etuosaa käännettiin sisälle kulmissa, kun takajalat polkivat muutaman askeleen paikallaan. Fali alkoi kuunnella apuja hyvin, joten laukka työskentely voitiin aloittaa. Aluksi ratsukko haki hyvän pyörivän ja kootun laukan. Laukkaa työstettiin pienillä puolipidätteillä ja max. 3 askeleen mittaisilla tempon hidastuksilla. Kun fali oli kuulolla aloitettiin piruettien harjoittelu. Ensimmäisissä pirueteissa ongelmana oli ns. lässähtäminen. Hevosen laukan voima katosi ja se lähti vaeltamaan. Kun tätä korjasimme sillä, että ratsastaja huolehti takapään paremmin mukaan, jolloin laukka pysyi hyvin yllä läpi piruetin. Kun piruetti alkoi sujua molempiin suuntiin keskityimme hakemaan eleettömämpää ratsastusta. Viimeiset piruetit olivat jo todella kauniita, hevonen kantoi itsensä ja työskenteli kunnolla erittäin pienillä avuilla. Lopetimme harjoituksen onnistumiseen, jotta molemmille jäi siitä hyvä mieli. Fali sai laukata vielä pari kierrosta pidemmässä muodossa venyttäen itseään eteen alas, jonka jälkeen ratsukko siirtyi kevyeen raviin ja ravaili melko vapaasti kentällä pidemmän aikaa, jotta hevonen sai kunnolla vielä venyttää itseään.

Lopuksi annoin palautteen valmennuksesta. Ratsastajan tulisi kiinnittää enemmän huomiota myös takapäähän laukassa, sillä alkutunnin ongelmana oli juurikin se, että hevonen ei ollut avuilla ja kantanut itseään. Kokonaisuudessaan molemmat tekivät hyvää työtä ja valmennukselle asetetut tavoitteet saatiin täytettyä. Ratsukko myös poistui hyvillä mielin, mikä on tärkeä osa kehittymisen ja motivaation säilymisen kannalta.

17.1.13 kouluvalmennus, Liia
Jo valmennuksen alkupuolella Falista suorastaan huokui jättimäinen energiavaraus, joten varauduimme tavallista pidempään alkuverkkaan, jonka aikana keskityimme ratsastajan istuntaan ja apujen sujuvuuteen. Hiukan vallattomalla tuulella oleva Fali viskoi päätään kyllästyneenä heti, kun tehtävät tuntuivat menevän sen mielestä turhaksi näpertämiseksi. Falin rauhoituttua hiukan aloimme hiomaan ratsukon vastalaukkaa, joka ei tänään selkeästikään ollut Falin mieleinen harjoitus, mutta jälleen kerran muutaman pieleen menneen yrityksen jälkeen ori alistui kohtaloonsa ja unohti kiukuttelut. Avot ja sulut onnistuivat kaksikolta oikein hyvin, eikä etenkään yhteistyössä ollut parantamisen varaa! Viimeiseksi harjoittelimme vielä laukkapiruetteja, joiden aikana Fali oli jo täysin rentoutunut ja keskitynyt työhönsä, joten harjoitus sujui loistavasti.

16.1.13 kouluvalmennus, Liia
Äärimmäisen komea hannoverorii Fali lämmitteli ratsastajineen maneesissa saapuessani paikalle. Kaksikko näytti pelaavan hyvin yhteen ja hevonenkin rentoutui jatkuvasti vertyessään. Aloittelimme tuntia väistöillä ja lisäyksillä, jotka sujuivat kaksikolta täysin ongelmitta. Laukkatyöskentelyssä keskityimme kokoamiseen ja laukanvaihtoihin. Yksittäisinä vaihdot onnistuivat erittäin hyvin, mutta sarjojen välillä oli havaittavissa pientä huolimattomuutta ja kiirehdintää, joka oli kuitenkin helposti korjattavissa kunhan ratsastaja muisti ratsastaa kaikki avut alusta loppuun saakka. Lopuksi hioimme vielä etu- ja takaosakäännöksiä. Fali lähti harjoitukseen mukaan aluksi hiukan pitkin hampain ja sillä olisi selkeästi riittänyt vielä menohaluja, mutta ratsastaja sai oriin hyvin aisoihin ja ratsukko olikin ilo silmälle.

15.1.13 kouluvalmennus, Peace River
Valmennuksen aiheeksi valitsin tälle kerralle apujen käytön.

Aloittelimme tuntia aluksi alkukäynneillä. Tämän jälkeen Pyysin ratsukkoa siirtymään kevyeen raviin ja tekemään pieniä temponvaihteluita ja erikokoisia ympyröitä. Huomasin heti, että ratsukko työskenteli hyvin yhteen, mutta meno oli ajoittain rauhatonta. Fali toimi hyvin avuilla, mutta ylimääräistä tekemistä oli paljon. Hevonen oli rauhaton ja temponvaihtelut olivat äkkinäisiä. Haimme niihin pehmeyttä keskittymällä istuntaan. Pyysin Ratsastajaa istumaan alas ja ratsastamaan aluksi koottua ravia. Lähdimme työstämään ensin ravissa rauhallisuutta molempien liikkeisiin ratsastajan apujen kautta. Kun ratsastaja rauhoittui selässä ja antoi hevosen liikkua vapaammin. Temponvaihteluita jatkettiin niin, että ne tehtiin istunnalla kevyesti. Olikin haaste luottaa siihen, että paketti pysyy kasassa ilman ylimääräistä käsillä varmistelua. Fali palasi hyvin avuille ja meno muuttui tasaisemmaksi ja rauhallisemmaksi. Hevonen myös rentoutui ja jännitys, mikä johtui ylisuorittamisesta kaikkosi pikkuhiljaa. Kun temponvaihtelut alkoivat sujua hyvin kevyillä avuilla siirryttiin hetkeksi käyntiin. Fali sai levähtää muutaman kierroksen ajan ja venyttää kaulaansa. Työskentelyä jatkettiin seuraavaksi laukassa. Kun ratsukko eteni tasaisessa ja pyörivässä laukassa haettiin taas ensin sopiva tempo ja ratsastaja keskittyi omiin apuihinsa ja niiden käyttöön. Fali rauhoittui nopeasti, joten aloimme työstää laukanvaihtoja. Fali innostuu niistä herkästi ja se aiheuttaa turhaa jännittymistä. Pyrimme vähentämään jännittyneisyyttä ratsastajan apujen käytöllä. Ohja pidettiin tasaisena ja rentoutumiseen panostettiin. Välillä Fali innostui ja kiihtyi enemmän, jolloin ratsastaja taas jännittyi itse ja alkoi pidättää enemmän. Kun ratsastaja oppi itse rauhoittumaan Falin jännittyessä hevonenkin rauhoittui helpommin työskentelemään ja keskittyi paremmin tekemiseensä. Näin vaihdoista tuli erittäin hyviä ja täsmällisiä. Tunti lopetettiin siihen, kun Fali liikkui rentona ja tasaisesti kantaen itsensä hyvin, ja vaihdot sujuivat mallikkaasti. Loppuverryttelyssä ratsukko teki erikokoisia ympyröitä kevyessä ravissa.

Lopuksi annoin vielä palautteen. Yhteistyö oli hyvää ja ratsukko voikin nyt keskittyä yksityiskohtien hiomiseen ja tasaisuuteen. Fali omaan tapaansa teki hyvää työtä ja olin tyytyväinen siihen, että ratsukko työskenteli keskittyneesti ja tasaisesti.

Päiväkirja

15.12.2012 päiväkirja
Falin kanssa on sujunut niin hyvin, että meillä on viiden päivän päästä ensimmäiset kisat ja siitä alkaakin sitten orin kisaura. Maastossa ori on mainio, pientä säpsähtelyä välillä, mutta mitään ongelmaa ei näytä olevan. Pysyy käsissä eikä kuumu liikaa, toimii laumassa tai yksin, uskomatonta. Esteitä yritmme tässä yksi päivä hypätä, mutta Fali ei ole niillä kaikista lahjakkain, kompuroi jalkoihinsa ja pudottelee, päätin ettei meidän tarvitse hypätä. Sillon tällön pieniä ristikoita ja noin kerran viikossa puomityöskentelyä. Päivääkään en vaihtaisi tämän orin kanssa, niin hauskaa on ollut. Fali sopeutui päivässä tänne, eikä sen alkusteppailun jälkeen ole ikinä ollut ongelmia.

Tulevaisuuden suunntelmissa olisi astutuksia, KRJ laatuarvostelu ja näyttelyissä kiertämistä, pyrin saamaan Falista täydellisen.

04.12.2012 päiväkirja
Fali saapui kotiin aamulla kahdeksan aikaan. Se oli vähän jännittynyt ja steppasi kaula kaarella taluttaessani sitä. Rauhottelin oria ja talutin sitä maneesissa jonkin aikaa. Heti kun sain Faliin yhteyden se rauhottui. Vein orin talliin ja annoin sille vähän heinää jos vaikka malttaisi mutustella jotain. Katselin ovelta uutta hevostani ja huokasin - on se hieno. Kaikkea muuta kun sitä mitä tulin hakemaan, nuori, hölmö eikä edes musta. Koulua ori kuitenkin taitaa paremmin kuin hyvin. Uskomatonta on se, että näin nuori hevonen tekee mitä vain, mitä pyydetään. Ehkä tämän takia Anton ei sitä halunnutkaan myydä, onhan se jokaisen omistajan unelma saada hevonen joka haluaa tehdä töitä ja miellyttää näinkin nuorena.

Jätin orin syömään heiniään sisään ja maltoin itsekin mennä syömään aamupalaa.

Palasin päivällä katsomaan orin vointia, onko se väsynyt vai voiko sen viedä tarhaan tutustumaan uuteen ympäristöön. Ori nukkui kuitenkin sikeästi boksissa, enkä malttanut sitä herättää. Illalla vien sen maneesiin vähän hölkkäämään.

01.12.2012 päiväkirja, Saksa
Lähdin saksaan etsimään itselleni hevosta pienen tauon jälkeen. Olin pyörinyt jo monissa eri maissa etsimässä sitä täydellistä hevosta, mutta se ei ollut vieläkään tullut vastaan. Löysin kasvattajan Anton Jürgenin joka kasvatti hannoverinhevosia, lähettelimme toisilemme sähköpostia ja hän vaikutti kaikinpuolin järkevältä kaverilta. Lähdin sitten hänen tilalleen etsimään sitä täydellistä hevosta suuresta valikoimasta.

Saavuttuani lentokentälle olin jo innoissani odottamassa mitä tuleman pitää, nukuin yöni hotellissa huonosti. Seuraavana päivänä Anton haki minut hotellin edustalta hienolla maasturilla, jo se teki minuun vaikutuksen. Pinnallista - tiedän. Ajomatka kesti noin tunnin ja juttelimme koko matkan hevosista ja siitä, miten hän päätyi kasvattajaksi. Saavuttuamme tilalle silmäni meinasivat pudota päästä, paikka oli tosiaan niin hieno ja siisti kun nettisivuilta saattoi olettaa. Toinen toistaan hienompia hevosia kirmasi suurella laitumella, tarhassa seisoi muutama todella upea ori. Olin varma, että täältä lähtee mukaani suuri musta kouluhevonen.

Päästyämme talliin nousi hymyni korviin, paikkahan oli täydellinen. Neljänkymmnen hevosen suuret karsinat oli kauniisti aseteltu valoisaan talliin ja käytävät olivat puhtaat ja tilavat. Anton kuljetti minut suureen valoisaan maneesiin jossa minua odotti 10 hevosta verryteltynä.

Noin tunnin päästä kävelin vähän harmissani takaisin talliin ja totesin, ettei mikään hevosista ollut sellainen jota haen. Jokainen oli omalla tavallaan upea, mutta vau-efektiä en saanut. Kävelimme kahvihuoneeseen päin kunnes silmäni nauliintuivat yhteen kauniiseen oriin pesupaikalla. Se oli kultainen ja kimalteli ikkunoista läpitulevien auringonsäteiden osumista. Ori katsoi minua lempeästi ja takoi jalkojaan leikkisästi maahan. Juttelin orista kahvihuoneessa Antonin kanssa ja hän sanoi, että saan toki ratsastaa sillä, mutta hän ei sitä myisi.

Tunnin päästä hevonen oli klipattu ja se satuloitiin minua varten. Hyppäsin maneesissa orin selkään ja aloitin kävelemisen. Jo sillä hetkellä tiesin, että tämä se on. Tämä ori on minun nyt ja aina. Kun olin saanut liikkeet ja osaamisen testattua olin entistä varmempi siitä, että hän on minun. Nousin selästä ja annoin hevosen hoitajalle ja pyysin Antonin neuvottelemaan kanssani. Puolentunnin kiivaan keskustelun jälkeen Anton totesi, että hevonen on minun. Sovimme toisillemme ja olen etsinyt juuri tuota hevosta koko ikäni.

Nukuin yöni yli vierastuvassa ja mietin vain uutta hevostani jonka nimi on muuten Fallen Knight eli Fali. Seuraavan päivänä selvitimme säännöt ja sovimme hevosen hinnan. Kun kaikki oli hoidettu lähdin kotiin, toistaiseksi vielä ilman hevosta. Fali tulee parin päivän päästä perässä eläinlääkärin tarkastamana ja kuvattuna.

Tämä on virtuaalihevonen.
© hevosen ulkoasu ja koodaus Cery
Simplicity