kuva

Silhouette

(http://silhouettee.weebly.com/)

                          
© minä

rotu, skpHolsteininhevonen, tamma syntynyt01.06.2012, 10-vuotias
väri, säkätrn, 157 cm ikääntyminentäyttänyt neljä vuotta 08.11.2012
painotusKoulupainotus tasoVaativa A, 90cm
kasvattajaTrina Vogel, Saksa (evm) omistajaTinz. (VRL-01824)(@)
rekisterinumeroVH13-044-0011 saavutuksetKRJ II, 44 KRJ sijoitusta, 1 Cup sijoitus

Luonnekuvaus

Silhouette on tamma jolta puuttuu kunnioitus muita eläviä olentoja kohtaan. Silun kanssa työskentely on ensimmäisen kuukauden ajan suoranaisesti helvettiä jonka jälkeen luottamuksen pikkuhiljaa kasvaessa se helpottuu. Olen tällä hetkellä ainut joka käsittelee tätä tikittävää pommia koska keneltäkään muulta en voi vaatia tamman hoitoa ihan turvallisuussyistä. Silun räjähdysherkkyys on käsin kosketeltavaa eikä tämän kanssa ainakaan luonteensa puolesta halua kukaan työskennellä. Kuitenkin kun luottamus on rakennettu Silu seuraa omistajaansa minne vain.

Ratsastaessa tamman kanssa on yleensä inhottava työskennellä. Se huiskii jatkuvasti hännällä ja potkii pohjetta vasten sekä saa kilaireita milloin mistäkin. Viimeiset viisi minuuttia on yleensä miellyttävät ja tamma toimii kuin kone. Silu on yleisesti hyvinkin laiska ja hidas kotona ja siksi siitä ei uskoisi, että se oikeasti heittää halutessaan ratsastajan selästä. Vaikka hevonen on laiska ja hidas sen lempiasia on vaihdot niin kuin monen muunkin hevosen. Niillä tamman saa hereille. Kun eteenpäinpyrkimys on saatu rullaamaan pitäisi Silu saada vielä rehellisesti peräänantoon joka on sitten asia ihan erikseen. Siirtymisillä se onnistuu yleensä parhaiten, kun tammalla on tarpeeksi tekemistä se ei myöskään sinkoile joka suuntaan. Silu osaa tehdä enemmänkin kuin mitä koulutustaso näyttää, mutta liike ei valitettavasti riitä GP tasolle. Pienen kokonsa takia tamma ei myöskään näytä suurelta ja mahtavalta kouluratsulta joten olemme tyytyneet kisaradoilla Vaativan A:han. Tamma pärjää siellä loistavasti ja niittä mainetta.

Kisakentillä Silu on ihan eri hevonen. Rusetti tammalla on oltava aina häntään kiinnitettynä sillä se potkii jokaista joka tulee liian lähelle. Verkassa tamma on yleensä normaali rasittava ja raskas itsensä, mutta kouluaitojen sisälle päästyä koko olemus muuttuu. Silusta tulee hieno kouluratsu. Rata suoritetaan tahdikkaasti ja puhtaasti loistavilla prosenteilla. Tämä on oikeastaan ainut syy miksi tamma loppupeleissä minulle jäi, se on niin pirun upea radoilla.

Maastossa tamma on vaihtelevalla menestyksellä mukava tai aivan järkyttävä. Ilmalla ei niin väliä. Ensimmäisenä letkassa Silun kanssa ei voi mennä, sillä ”pelätessään” se jähmettyy ja peruuttaa oli kyse sitten lehdestä tiellä tai pärisevästä crossipyörästä. Viimeisenä se kulkee parhaiten, keskellä se antaisi monoa sille joka kehtaa kävellä liian lähellä. Yleensä kimppamaastoilut menee siihen, että Silu villitsee jokaisen letkassa olevan ja saa kaaoksen aikaan, tämän takia on parempi maastoilla yksin vieressä kävelevän kaverin kanssa. Pellolla laukatessa talvella tai kesällä pitää olla todella hyvä tasapaino sillä ilopukkeja tulee tältä neidiltä siihen tahtiin että taitavampikin ratsastaja tulee selästä nanosekunnissa alas. Ratsastajan pudotessa Silu ei jää odottelemaan vaan tyytyväisenä itseensä se ravailee häntä pystyssä hirnuen ympäriinsä kunnes kyllästyessään antaa kiinni.

Hoitaessa mamman kainaloon on aina ihana tulla, kunhan se varmasti on mamma. Ensin testataan ja vingutaan ja sitten vasta päästetään lähelle. Kunhan ei vatsaan koske on hoitaminen jopa yleensä ihan miellyttävää puuhaa. Kavioiden nostaminen on välillä vähän raskasta kun Silu nojaa niin paljon, mutta muut hoitotoimenpiteet sujuvat aika vaivattomasti. Niinkin räjähdysherkkä kun tamma on ei uskoisi, että sen klippaaminen on todella vaivatonta oli klippaaja sitten kuka tahansa. Kengittäjä inhoaa työtänsä nojaamisen takia eikä apuvälineiden käyttö tule kuuloonkaan koska tamma pysyy paikallaan yleensä maksimissaan minuutin.

Juoksuttaessa Silu on.. miten sen nyt sanoisi.. pommi joka räjähtää ja kokoaa itsensä ja räjähtää uudelleen. Juoksutus menee yleensä ilman apuvälineitä niin, että kun tamman pyytää reippaampaan askellajiin se lähtee pukkilaukkaan ja vetää liinassa sellaista rodeota, että tekisi mieli sulkea silmät. Tämän takia tamma juoksutetaan aina piuhoja tai muita apuvälineitä käyttäen.

Sukutiedot

i Ambassador
hol., trn, 169cm
ii Bandit
hol., mrn, 170cm
iii Titanium
hol., km, 168cm
iie Heavenly Bandit
pv, mrn, 159cm
ie Calandria
hol., trn, 166cm
iei Offline
hol., rn, 170cm
iee Ramodis Rose
hol., trn, 166cm
e Aliyana
hol., trn, 158cm
ei Casimiro
hol., km, 167cm
eii Vendetta
hol., km, 165cm
eie Teresita
hol., rn, 157cm
ee Daddys Dollars
hol., trn, 155cm
eei Zero
hol., trn, 165cm
eee Whispering Spirit
hol., rn, 158cm

i. Ambassador on kaunis tumma saksalainen kouluori. Ori kilpailee GP tasolla kouluratsastuksessa hyvällä menestyksellä. Loistavan rakenteen omaava ori on siittänyt maailmaan 123 jälkeläistä joista jokainen menestyy toinen toistaan paremmin. Ambassador ihastuttaa edelleen upealla ulkonäöllä monia ja sitä käytetään vielä jatkossakin jalostukseen. Oria on käytetty moneen eri linjaan ja se periyttää hyvää rakennetta.

ii. Bandit viettää eläkepäiviään Saksassa Silun kasvattajan Trinan kanssa. Bandit oli aikoinaan upea, lähes musta ori joka kisasi ympäri maailmaa GP tasolla. Kouluratsastuspiireissä ori oli kadehdittavan upea. Bandit periytti selkeästi hyvää luonnetta, rakennetta ja liikettä. Jälkeläisiä ori jätti maailmaan vain 46 ja niistä jokainen on pärjännyt hyvin kouluratsastuksessa.

ie. Calandria oli kuvankaunis tamma joka kilpaili loistokkaasti Saksassa pyhää yrjöä. Tamma sai 4 jälkeläistä, joista kolme menestyi todella hyvin. Calandria periytti huonoa luonnetta, mutta Ambassadoriin se jostain syystä siirtynyt. Calandrian liikkeet yllättivät monet, mutta hermoheikkoisuutensa takia se ei kouluradoille yltänyt.

iii. Titanium oli hyvin kuuma ja tunnettu 150cm radoilla voitokkaasti paineleva estetykki. Sitä vältetään nykyisissä linjoissa sillä se oli niin kuuma ja hankala tapaus. Titanium ruunattiin 10-vuotiaana hankalan luonteensa takia, mutta sitä ennen se sai siitettyä maailmaan peräti 109 jälkeläistä joista toiset menestyivät kouluradoilla ja toiset esteradoilla.

iie. Heavenly Bandit oli pieni tamma joka kisaili pienimuotoisesti vaativia luokkia. Tamman rakenne oli loistava ja liikkeet hämmästyttivät monia. Omistajalle sanottiinkin usein, että tamma menee ihan hukkaan siitoskäytössä sillä tuollainen paketti tarvittaisiin kisakentille. Tamma jäi kuitenkin siitokseen ja saattoi maailmaan peräti 6 jälkeläistä.

iei. Offline. Tätä oria ei riittäneet sanat kuvailemaan sillä se oli täydellinen – enemmänkin. Täydellinen paketti josta ei puuttunut mitään. Ori eli peräti 30-vuotiaaksi ja se oli aikansa hannoverjalostuksen kulmakivi, tämän orin pakasteet ehtivät hädin tuskin jäähtyä kun ne vietiin jo käsistä. Jälkeläisiä on 254 joista suurin osa on menestynyt. Offline kilpaili koulua GP tasoilla ja hyppäsi 120cm ratoja.

iee. Ramodis Rose oli monien mielestä pahasti häiriintynyt tamma. Kilpailtuaan GP tasolla muutaman vuoden siirrettiin se siitokseen tamman käyttäydyttyä niin mahdottoman huonosti joka paikassa jossa piti edustaa. Ramodis Rose sai vain yhden jälkeläisen jonka jälkeen sen todettiin periyttävän niin huonoa käytöstä, ettei sitä jalostuksessa haluttu käyttää.

e. Aliyana on yhden saksalaisen perheen harrastehevonen. Tamman rakenne ja luonne ovat kohdallaan, mutta menestystä ei ole niitetty. Aliyana liikkuu ihan hyvin ja pystyisi hyvin kilpailemaan vaativaa a:ta, mutta perhe halusi lisäystä hevoskatraaseen ja päätti tehdä tammalla varsan. Valitettavasti ulos tupsahti jonkinnäköinen hirviö jonka kanssa perhe ei pärjännyt ja siksi se laitettiin myyntiin. Näin Silu päätyi minulle.

ei. Casimiro on syötävän suloinen vanhus joka nuorempana kilpaili Int-GP tasolla. Ori oli ihan omaa luokkaansa ja vaikka liikkeet eivät päätä huimanneet sai se lisäpisteitä näyttävyydestä. Jälkeläisiä maailmaan ori ehti siittää 102, joista osa on pärjännyt hyvin, mutta suurin osa on päätynyt loppuelämän rakastaviin perhekoteihin. Casimiro on aina ollut helppo ja mukava ori ja se tulee vielä eläkepäivillään toimeen kaikkien kanssa.

ee. Daddys Dollars oli pieni, mutta kuvankaunis tamma. Se pärjäsi hyvin kouluradoilla ja periytti jokaiseen viiteen jälkeläiseensä loistavan luonteen ja rakenteen. Ihmeellinen liikkuja tamma ei ollut, mutta olemalla niin klassinen ja tahdikas ei sitä liikettä sen kummemmin tarvita.

eii. Vendetta oli nimensä mukaan todellinen verikosto. Hullu ori oli kuitenkin niin ilmiömäinen hyppääjä, että sillä teetettiin 22 jälkeläistä. Osa varsoista menestyi kouluradoilla ja osa taas esteradoilla, vain muutamaan jälkeläiseen siirtyi osaksi Vendetan luonne.

eie. Teresita oli pieni ja suloinen kouluhevonen. Teresita ei kilpaillut kun murto-osan elämästään vaativia luokkia kunnes tammasta tuli täyspäiväinen terapiahevonen. Tammalla teetettiin yksi varsa joka sai Teresitan loistavan luonteen.

eei. Zero oli loistavan rakenteen omaava kouluratsu. Se oli pienellä perheellä Saksassa harrastehevosena ja perhe teetti sillä yhden varsan eee. Whispering Spiritin kanssa. Spirit oli kakkoshevosena perheellä ja sillä lähinnä maastoiltiin ja hypittiin pieniä esteitä. Noin kaksi kuukautta varsan Daddys Dollarsin myymisen jälkeen talli roihahti liekkeihin ja hevosia ei valitettavasti ehditty pelastamaan.

Jälkeläiset

o. Simply Egoistic
s. 19.02.2013
i. The Dawn
ERJ II o. Tinz. (VRL-01824)
t Simply Troublemaker
s. 15.03.2013
i. Jarjayes
o. Tinz. (VRL-01824)
t/o Nimi
s. 00.00.0000
i. Nimi
o. Nimi
t/o Nimi
s. 00.00.0000
i. Nimi
o. Nimi

Kilpailutulokset

03.02.12 KRJ Kutsu Va A - 5/60
11.02.12 KRJ kutsu Va a - 4/60
22.01.12 KRJ kutsu Va a - 1/70
23.12.12 KRJ kutsu Va A - 2/20
26.02.13 KRJ Kutsu Va A - 4/50
30.01.13 KRJ Kutsu Va B - 3/35
28.01.13 KRJ Kutsu Va A - 3/35
21.02.13 KRJ Kutsu Va B - 3/40
21.02.13 KRJ Kutsu Va B - 5/40
22.02.13 KRJ Kutsu Va B - 2/40
26.02.13 KRJ Kutsu Va B - 5/40
29.02.13 KRJ Kutsu Va B - 4/40
11.02.13 KRJ Kutsu Va B - 7/66
15.03.13 KRJ Kutsu Va B - 1/30
14.03.13 KRJ Kutsu Va A - 1/30
10.03.13 KRJ Kutsu Va A - 3/30
07.03.13 KRJ Kutsu Va B - 2/30
06.03.13 KRJ Kutsu Va A - 1/30
05.03.13 KRJ Kutsu Va A - 4/30
06.03.13 KRJ Kutsu Va A - 3/30
08.03.13 KRJ Kutsu Va A - 5/30
11.03.13 KRJ Kutsu Va A - 4/30
30.04.13 KRJ Kutsu KRJ Cup - 16/206

05.03.13 KRJ Kutsu Va A - 4/30
06.03.13 KRJ Kutsu Va A - 3/30
08.03.13 KRJ Kutsu Va A - 5/30
11.03.13 KRJ Kutsu Va A - 4/30
04.04.13 KRJ Kutsu Va B - 4/60
26.03.13 KRJ Kutsu Va B - 5/60
03.04.13 KRJ Kutsu Va B - 5/60
03.03.13 KRJ Kutsu Va A - 4/50
06.03.13 KRJ Kutsu Va A - 2/57
04.04.13 KRJ Kutsu Va B - 7/50
01.04.13 KRJ Kutsu Va B - 1/50
31.03.13 KRJ Kutsu Va B - 4/50
31.03.13 KRJ Kutsu Va B - 4/50
02.04.13 KRJ Kutsu Va B - 6/50
23.03.13 KRJ Kutsu Va A - 4/40
31.03.13 KRJ Kutsu va A - 3/30
20.03.13 KRJ Kutsu Va A - 5/40
02.04.13 KRJ Kutsu Va B - 7/60
01.04.13 KRJ Kutsu Va B - 7/60
28.03.13 KRJ Kutsu Va B - 7/60
04.04.13 KRJ Kutsu Va A - 5/50
02.04.13 KRJ Kutsu Va A - 3/36
30.03.13 KRJ Kutsu Va A - 6/60

Päiväkirja ja valmennukset

Valmennukset

23.4.13 kouluvalmennus, Sinte
Tinz ja Silu olivat verryttelemässä maneesissa kun saavuin. Holsteintamma näytti laahustavan maneesissa hitaammin kuin mikään aiemmin luonani valmennettavana olleista hevosista. Pyysin Tinziä ratsastamaan kunnolla eteenpäin, ja kova työskentely näytti lopulta tuottavan tulosta. Alkukäyntien jälkeen Silu oli jo hiukan reippaampi. Pohkeenväistöissä tamma tuntui kulkevan oikein hienosti ? joksikin melko naheasti. Kannukset Tinzille asennettuani aloimme saada puhtia ratsukon molempiin osapuoliin. Laukkatyöskentely sujui mielestäni varsin mainiosti, eikä taivutuksissakaan ollut vikaa. Vastalaukassa Tinzillä oli vaikeuksia saada tammalle tolkutettua, että nyt sai mennä väärää laukkaa ihan luvan kanssa. Lopputunnista Silu kulki erittäin hienosti, ja nostin hattua ratsukon työskentelylle!

26.1.13 kouluvalmennus, eva
Alkutunnin verryttelyn ratsukko suoritti itsenäisesti samalla kun katselin heidän työskentelyään kentän reunalta. Silu kulki tahmeasti ja hyvinkin laiskanoloisena, kiukutteli, eikä oikein tuntunut olevan yhteistyöhaluinen. Ratsastaja sen sijaan jaksoi yrittää kärsivällisesti ja saikin tamman kulkemaan aina ajoittain oikeinkin nätisti. Alkuverryttely sisälsi paljon ympyröitä ja muita isoja kaarteita sekä muutamia siirtymisiä. Tamma ei tohtinut ihan jokaista ratsastajan antamaa apuja kuunnella läpi asti, mutta kokonaisuudessaan ratsukon työskentely sujui kohtalaisen hyvin. Tamma ei enää niin paljoa pistänyt vastaan mitä alussa, vaikkakin välillä puri kuolaimeen kiinni eikä kuunnellut pohjeapuja lainkaan. Tämänpäiväisenä tehtävänä oli laukanostot pysähdyksestä sekä laukasta tehdyt pysähdykset. Laukannostot sujuivat ratsukolta kohtalaisen hyvin, vaikkakin Silu oli alkuun melko tahmea ja laukka nousi hieman hitaasti ja usein selkeästi käynnin taikka ravin kautta. Tehtävän edetessä ratsukon suoritus kuitenkin parani koko ajan. Laukasta tehdyt pysähdykset olivat kohtalaisen hyvin, ajoittain aina ravin ja käynnin kautta, mutta kokonaisuudessaan ratsukko suoriutui kyseisestä tehtävästä oikein hyvin. Loppuverryttely sisälsi paljon ravailua rennolla tuntumalla.

6.3.13 kouluvalmennus, suba
Kun saavuin Simplicityn kentälle, olivat Tinz ja Silu jo verryttelemässä. Tamma ei näyttänyt turhan miellyttämisenhaluiselta, vaan kulki laiskasti uraa pitkin. Aloitimme valmennuksen ja pyysin Tinziä ratsastamaan heti tammalla reilusti eteenpäin. Siluhan ei tästä riemastunut, vaan pysähtyi ja alkoi potkimaan ilmaa takajaloillaan. Viimein kun tamma saatiin liikkeelle ehdotin Tinzille, jos hän yrittäisi saada tamman heräämään reippaalla laukalla vaihtaen suuntaa aina lävistäjällä ja tehden muutaman laukanvaihdon. Alkuun Silu näytti hyvin hitaalta, mutta jo muutaman laukanvaihdon jälkeen se heräsi hiukan ja koko tamman olemus muuttui. Laukka muuttui reippaammaksi ja Silu kantoikin itseään hieman paremmin. Muutaman laukanvaihdon jälkeen siirtyi ratsukko taas ravaamaan ja pyysin Tinziä tekemään paljon siirtymisiä askellajista toiseen ja niiden sisällä. Siirtymisissä Silu alkoi ottamaan takajalkoja kivasti alle ja antoi jo hieman periksi edestäkin, eikä vain liihottanut pää pilvissä. Kun siirtymiset näyttivät hyviltä, aloitti ratsukko loppuverryttelyn.

Päiväkirja

26.4.13 Päiväkirja
Silun kanssa ollaan saatu nyt päälle 40 sijoitusta, mutta tie on ollut kuoppainen. Treenatessa Silu on todella ollut unelmien murskaaja – juuri kun luulee osaavansa tajuaa tamman selkään noustessa, ettei osaa yhtään mitään. Aika kuitenkin kultaa muistot ja nyt kun ei ole enää pidettävä Silua huippukunnossa ja treenattava jatkuvasti on tämä neiti aika mukava ja herttainen. Sen kanssa on kiva maastoilla ja vähän niin kuin ratsastella pitkin poikin maneesia. Ehkä en vain oikeasti osannut ratsastaa Silua. Silu on saanut kaksi riiviöjälkeläistä joiden kanssa kaikki tuntuu menevän päin mäntyjä, mutta jotka ovat hyvin lupaavia kisatykkejä, eihän sitä voi olla nopea ja upea olematta vähän päästänsä vialla.. Tai voi, mutta ei Silun jälkeläiset. Tänään tamma on ilmoitettu KRJ laatuarvosteluun. Toivottavasti Stic ehtii saada kisatuloksia siihen mennessä hyvin, jotta saataisiin tamma pärjäämään.

Tämä on virtuaalihevonen.
© hevosen ulkoasu ja koodaus Cery
Simplicity